Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A gyöngyök felülete

Metálfényű gyöngynek nevezünk minden fémből készült vagy fémes bevonattal ellátott gyöngyöt. Ezek a típusok különböző festési vagy galvanizálási eljárásokkal készülnek attól függően, hogy arany-, ezüst-, bronz-, vagy egyéb felületet mutassanak. A metálfényű gyöngyöket soha nem mossuk. 

Kép

Szivárványos vagy irizáló gyöngyök felületét kémiai eljárással alakítják ki. Színük és csillogásuk a vízen úszó olajfolthoz hasonlatos. Leggyakrabban a sötét árnyalatú, telt színű gyöngyökből készülnek. 

Kép

A gyöngyházfényű gyöngyök, a magas fényű gyöngyök közé tartoznak. Ezek úgy születnek, hogy a színtelen, vagy színes gyöngyök még egy réteg áttetsző, csillogó bevonatot kapnak. Ezek további változata a tejszerű és a gyöngyházfényű gyöngyök. 

Kép

A matt gyöngyöket úgy kapják, hogy tompa, sima felületüket, speciális vegyi anyagba merítik. 

Kép

A színes közepű gyöngyökben lévő lyuk színe eltérő a gyöngy alapszínétől, amely lehet színtelen vagy színes. A lyuk lehet ezüstszínű is, ez különleges csillogást ad az áttetsző gyöngyöknek. 

Kép

  Kép

Az opálos vagy jeges gyöngyök, hasonló eljárással készülnek, mint a matt gyöngyök, teljesen átlátszó vagy áttetsző gyöngyökből. 

Kép

A telt színek egyszínűek és egyáltalán nem eresztik át a fényt. A fényes színűek hasonlítanak leginkább az üveggyöngyökhöz. 

Az átlátszó gyöngyök, színtelen vagy színes üvegből készülnek és teljesen áteresztik a fényt. Ha sötétebb árnyalatú cérnára fűzzük ezeket, különleges színhatásokat mutatnak.

Az áttetsző gyöngyök felületüket tekintve az előzőleg leírt átlátszó és telt színű variációk között helyezkednek el. Készülhetnek homályos üvegből, amelyek a legkevésbé eresztik át a fényt, vagy csak enyhén opálos alapanyagból, amely már inkább áttetsző.

A selyemfényű gyöngyökben apró buborékok látszódnak, amelyek szórják a rájuk vetőtő fényt.